Cirkel van Balans / TOPacupunctuur

Praktijk voor acupunctuur, shiatsu therapie en coaching

Shiatsu

Shiatsu is gebaseerd op een zo'n 5000 jaar oude oosterse geneeskundige traditie. Door het uitoefenen van druk, door stretching en door het lichaam te manipuleren, wordt de energiestroom in de meridianen gestimuleerd. Deze technieken verlichten lichamelijke klachten en herstellen het evenwicht in lichaam en geest.

Shiatsu betekent letterlijk ‘vinger druk’ en verwijst naar de vorm van manuele therapie, waarbij handen, maar ook ellebogen en knieën worden gebruikt om een aangename druk uit te oefenen als genezingsmethode. De druk wordt heel gericht toegepast en volgt de lijn van de meridianen met het doel de levensenergie, Qi, te laten stromen.

Klachten worden veroorzaakt door blokkades in deze energiestroom, de levensenergie, van de meridianen. De blokkades uiten zich als storingen in het functioneren van het lichaam. Door druk op de juiste plek uit te oefenen worden deze blokkades opgeheven en gaat de levensenergie weer stromen. Shiatsu activeert en stimuleert het zelfgenezendvermogen van het lichaam. Hierdoor verdwijnen fysieke klachten en u voelt zich psychisch en emotioneel veel sterker en u krijgt meer energie.

Shiatsu is een geneeswijze die al meer dan 3000 jaar oud is. Het komt oorspronkelijk uit China en heeft zich in Japan verder ontwikkeld en is pas vrij recent (jaren 50) als officiële therapievorm erkend en deel uit maakt van de gezondheidszorg in Japan.

Shiatsu is een kundige therapie, dat wil zeggen dat er een gedegen opleiding voor nodig is om dit te leren beheersen. En eist ook veel souplesse van de therapeut.

Traditioneel wordt shiatsu op de grond gegeven op een futon.